Storm op komst: Windkracht 7

CONCERTRECENSIE. Windkracht 7, De Badcuyp Amsterdam, 17 mei 2013

Windkracht 7 is volgens het KNMI een harde wind met een gemiddelde windsnelheid van 50 – 61 km/uur. Nog net geen zware storm, maar wel genoeg om alles een beetje in beweging te zetten en op te ruien. Die dynamiek is ook eigen aan de de kersverse zevenkoppige jazzformatie Windkracht 7, die zichzelf deze dag in De Badcuyp presenteerde met fraaie eigen composities.

Het is allemaal ontstaan vanuit een fascinatie voor de combinatie van blazers, legt leider en saxofonist Floris van der Vlugt uit. “Tijdens een retraite in Frankrijk had ik deze bijzondere klankcombinatie al eens uitgeprobeerd – toen met viool – en eenmaal weer in Nederland ben ik met Katharina Thompsen aan de slag gegaan dit geluid handen en voeten te geven.” Hoe dat uiteindelijk klinkt? Dynamisch, warm, sereen, hoekig, dreigend, modern, kermend, zoet, gelaagd, ruig, weemoedig, weerbarstig, harmonisch, verstild.

In de kleinbehuisde concertzaal van De Badcuyp slaat dit allemaal direct op je zintuigen. Soms word je in het nauw gedreven door de explosieve energie van het septet, maar net zovele momenten, zoals bijvoorbeeld bij de op Dilmahthee (voor de theekenners: Ran Watte en Uda Watte) geïnspireerde composities van basklarinettiste Katharina Thompsen, is het de harmonische klankrijkdom die ontroert.

Stijlpalet
Drummer Joost Lijbaart (Yuri Honing, Wolfert Brederode) weet zich gemakkelijk te voegen in dit kleurrijke stijlpalet. Met regelmaat drumt hij er op los alsof een tweede leven voor hem in het verschiet ligt. En samen met basgitarist Sean Fasciani bieden ze een stevig fundament aan de jonge garde blazers plus gitarist Reinier Baas. Tegen zo’n ritmesectie kun je opboksen.

In ‘Horn feature’ (compositie Van der Vlugt) gaat Morris Kliphuis op Franse hoorn – een wonderlijk instrument binnen de jazz – een duel aan met Lijbaart, maar in ‘Four to go’ (comp. Van der Vlugt), waarin een Dave Hollandachtig weefsel van melodieën opgeschrikt wordt door een stevig portie rock, kiest Van der Vlugt juist voor een sierlijk spel van lijnen, dat in zijn behendigheid en warme toon doet denken aan Joshua Redman (onder meer op het album ‘Highway Rider’ van Brad Mehldau).

Windkracht 7 beweegt zich behendig door tal van stijlen, waaronder (free)jazz, rock, en (modern)klassiek of filmmuziek, maar is vooral een prettig dwarse en dynamische band die draait op de tomeloze energie van avontuurlijke jonge musici binnen de Nederlandse jazzscene. Het kan klinken als een rockband, vurig als een bigband en op een ander moment fluisteren als een orkest – ja, zelfs als een strijkensemble.

Die behendigheid zit ‘m ook in het wisselende rollenspel binnen het septet. De ene keer spelen de blazers een harmonisch behangetje achter een solo van gitarist Reinier Baas, op een ander moment zijn basklarinet en hoorn de ritmische pijlers onder solo’s van de  sopraansax of de flügelhorn van Robbert Scherpenisse. Dat rollenspel maakt het septet enorm wendbaar en organisch.

Avontuur
De bloedverwantschap met trio Kapok (Morris Kliphuis) en The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble (Reinier Baas) is er én is ook hoorbaar in zijn eigenzinnige composities en drang naar avontuur. Of het septet doet in de verte denken aan de New Yorkse bigband Darcy James Argue’s Secret Society. Maar Windkracht 7 heeft een unieke bezetting en grootte. Klein en behendig genoeg om subtiel en vrij te kunnen klinken en groot genoeg om een zware storm te laten ontstaan. Het septet speelt op 14 juli tijdens het North Sea Jazz Festival.

www.windkracht7music.com
Gepubliceerd op Jazzenzo