Robert Rook Trio – Momentum

CD-RECENSIE. Robert Rook Trio – Momentum

bezetting: Robert Rook piano, Thomas Winther Andersen contrabas, Bart van Helsdingen drums.
release: 2013
label: O.A.P. Records

Wiskunde en jazz. Gestrenge mathematische logica en een grenzeloze intuïtie. Het lijkt een tegenstrijdigheid, net zoals het vaak opgevoerde huwelijk tussen Bach en jazz. Maar het is een paradox, een schijnbare tegenstrijdigheid. In elk geval ook voor de in Utrecht woonachtige pianist Robert Rook, opgeleid als wiskundige en tot 2004 werkzaam als part-time software-ontwikkelaar.

In zijn muziek is daar wel iets van terug te horen, maar wie zijn onlangs verschenen album ‘Momentum’ beluistert, denkt geen moment aan droge formules, algebraïsche vergelijkingen of ellenlange algoritmen. Integendeel. De helderheid en perfectie hebben weliswaar iets weg van een wiskundige formule, maar de levendige expressiviteit, inventiviteit en de inspirerende vrijheid staan daar verre van. Want dat ligt aan de basis van zijn rijke, soms complexe, maar zeker ook toegankelijke composities.

De titel van het album – overigens muzikaal en qua titel niet ver verwijderd van Ahmad Jamals ‘In Search of Momentum’ uit 2003 – lijkt te verwijzen naar het maken van keuzes die pas echt effect hebben als ze op het juiste moment worden gemaakt. Het momentum. Timing is één en al momentum: de juiste noot op de juiste plek zorgt er voor dat een reeks noten gaat bewegen en swingen.

Die timing is bij dit trio loepzuiver en bijzonder geanimeerd. Luister bijvoorbeeld naar ‘Regularity’ en probeer stil te blijven zitten, dat is lastig. Maar naast de timing is Rooks frasering heel genuanceerd en delicaat.

Elk nummer toont zichzelf als een uniek stukje muzikaal proza. Solide bovendien, maar geen moment saai. Het zijn werelden op zich, die elkaar aanvullen en versterken. Rijke kleuringen en een harmonische complexiteit in het nummer ‘Momentum’ contrasteert met een heldere en speelse ‘Gb’s Groove’. En steekt af tegen abstracte en springerige noten in ‘Axiom of Choice’ (pianosolo), die bijeengehouden wordt door een Satie-achtige baslijn (‘Gnymnopedie no. 1’).

‘Momentum’ is een uniek album dat een voor Nederland zeldzaam natuurlijke swing combineert met uiterst genuanceerd en creatief spel. En zonder twijfel de muziekcollectie van de avontuurlijke luisteraar zal sieren.

www.robertrook.nl
Gepubliceerd op Jazzenzo