Miguel Zenón versmelt muziek en identiteit tot levenssymfonie

CONCERTRECENSIE. Miguel Zenón Quartet, Bimhuis Amsterdam, 12 februari 2015

Zijn geluid alleen al. Een geluid waar je je helemaal aan kunt overgeven; een toon die je strelend losweekt en optilt uit de sleur, drukte of het getob van alledag. De muziek van het Miquel Zenón Quartet is een constante beweging van eb en vloed, van melodieus en lyrisch tot emotioneel en energiek spel. Wie het hoort, hoort een hartslag en ademhaling. Zo natuurlijk.

Veranderlijk
De Puerto Ricaan Miguel Zenón –  meermalen genomineerd voor een Grammy Award –  houdt van cocktails. Traditie en een eigentijdse insteek gaan bij de componist en altsaxofonist naadloos in elkaar over. Net als de mix van Latijns-Amerikaanse muziek en jazz. En, zoals te horen op zijn in 2014 verschenen en hier in het Bimhuis gepresenteerde album ‘Identities are Changeable’, laat hij muziek en (nationale) identiteit versmelten tot een levenssymfonie. Op dat album, waarvan het kwartet enkele nummers ten gehore bracht zoals ‘My Home’ en ‘Same Fight’, zijn interviews met New Yorkers van Puerto Ricaanse afkomst op muziek gezet waarbij de vraag naar identiteit een rode draad vormt.

In het sfeervolle en van fijne nuances voorziene ‘My Home’ brengt het fabelachtig subtiele werk tussen pianist Luis Perdomo en slagwerker Henry Cole en het soms fluweelzachte, maar altijd heldere geluid van Miquel Zenón je precies naar die veilige haven om te kunnen zijn wie je bent. Waar je thuiskomt bij jezelf. Maar daarentegen word je vanuit die comfortabele zone in ‘Identities are Changeable’ met energieke jazz de vrije ruimte in gekatapulteerd.

De ritmische zuiverheid van het kwartet is adembenemend. Erupties van ritmische virtuositeit en poliritmische gelaagdheid overstemmen soms die onophoudelijk onderstroom van de Latin pulse, die bij het stilvallen van piano en altsax je altijd in één ruk weer terugbrengt bij de ademhaling en de hartslag van het leven.

Daar ergens, in de hartslag van het leven, toont zich ten alle tijde de identiteit. Het is net zo vanzelfsprekend als de muziek van dit uitnemende kwartet.

www.miguelzenon.com
Gepubliceerd op Jazzenzo