Ontdek die 10% in alles

201802_90-10Toen ik weer een dummy ging gebruiken om gedachten, beelden, invallen, schetsen, quotes, notities in op te tekenen, schreef ik dit op de eerste pagina. Het is een quote die ik tegen kwam tijdens het lezen van dit inspirerende en toegankelijke boek Show Your Work van schrijver en kunstenaar Austin Kleon.

De quote (Sturgeon’s Law) is vernoemd naar de sciencefictionschrijver en criticus Theodore Sturgeon, hij wilde laten zien dat het onderscheid (‘goed’ en ‘slecht’) tussen hoge en lage cultuur (bijv. klassieke muziek en sciencefiction) kunstmatig is en niet wetmatig. Het maakt namelijk niet uit waar je naar kijkt (nieuws, muziek, je eigen werk, winkels voor interieurdesign) overal vind je deze verhouding.

Sturgeon’s Law werkt bevrijdend voor creativiteit, omdat:

  1. je minder druk voelt om te presteren (en meer het proces kunt omarmen)
  2. je in een wereld van overdaad rommel als een gegeven leert zien (en je je kunt gaan richten op die 10% die er wel toe doet)
  3. het je minder perfectionistisch maakt (wat je ook maakt of doet, je zult op een of andere manier moeten gaan houden van die 90% om ook de 10% te ontdekken)
  4. het je voldoende ruimte geeft om te spelen en te experimenteren
  5. de kans klein is dat wat jij als 10% beschouwd ook wordt gedeeld door anderen (dus kun je maar beter gaan delen om er achter te komen)