Tussen de regels

201802_BigMagic

Toen ik vanochtend het boek dat ik nu lees (en waarover ik eerder schreef) open sloeg las ik dit. Het is wat deze quotes en citaten doen: ze zijn niet alleen een geheugensteuntje maar je ontdekt ook nieuwe combinaties.

Boven en onder “Courage” lees ik: “Most things have already been done. But they haven’t been done by you. […] Once you put your own expression and passion behind an idea it becomes yours.”

Het vraagt moed om niet origineel te willen zijn?

Mijn geheugen laat me regelmatig in de steek dus dan zijn systeempjes welkom. Bovendien is het leuk om de lege pagina’s in een boek te gebruiken. Het is net of het iets meer een stukje van jezelf wordt. Dit simpele systeem ontdekte ik een paar weken terug en heeft een naam: Idea Index van Maria Popova (bedenker en oprichter van Brain Pickings). Lees meer over haar manieren om creatief te organiseren.

Ik vind deze Idea Index mooi, omdat:
1) Je in één oogopslag terug leest wat je inspireert
2) Je aandacht hebt voor de aandacht (citaat uit een tweet geleend van Amy Krouse Rosenthal)
3) Het een momentopname is: over een tijd lees je terug wat je op dat moment in je leven belangrijk vond (en is het alsof je met jezelf een dialoog voert; Steven Johnson noemt dat “brainstorming with past versions of yourself” en is te lezen in dit artikel)
4) Je maakt je een werk van een ander eigen