Hoe je meer creativiteit brengt in je dagelijkse oefenroutine (2)

De ideeën die John Cleese deze lezing deelt over creativiteit inspireren mij om een brug te leggen met de muziek (zie ook: Hoe je meer creativiteit brengt in je dagelijkse oefenroutine 1). De 5 condities die creativiteit kunnen bevorderen kun je namelijk heel goed gebruiken om je oefenroutine om heen te bouwen.

De 5 condities zijn ongeveer als volgt:
1: “Space” (Creëer je eigen ruimte en sluit jezelf af van alle mogelijke afleidingen)
2: “Time” (Zorg voor een specifieke begin- en eindtijd)
3: “Time” (Neem de tijd voor het probleem, ga niet direct naar een oplossing)
4: “Confidence” (Niets is fout, alles is toegestaan)
5: “Humor” (Humor brengt je sneller in een open modus)

In deze blogpost de tweede in de rij (“Time”).

Conditie 2: “Time” (Zorg voor een specifieke begin- en eindtijd)

Tijd vinden is nummer één in deze tijd van afleiding, altijd online zijn en overvolle agenda’s.

James Rhodes, die in How to Play the Piano (bekijk hier zijn introductie-video) de belofte doet dat je Bach kunt leren in 6 weken met 45 minuten per dag, schrijft:

Time, of course, is the great excuse of our age. Forty-five minutes a day is, it will be claimed by many, simply impossible. False! I’ve gone to the loo for longer than forty-five minutes! Let’s break things down a little: you get eight hours to sleep (I’m feeling generous), ten hours to work, four hours to feed the kids, get dressed, shower, etc. We have two hours left. A precious, wonderful, spacious two hours, and what do we do? We watch the latest reality TV show, complain about things online, sit on the sofa stupefied, stare at our screens, discuss the butt of the latest Kardashian on Twitter, anything to avoid being alone with our thoughts.

Het kan helpen, zoals James Rhodes doet, om je dagroutine eens onder de loep te nemen om tijd vrij te maken voor creativiteit (of dat nu muziek beoefenen is of iets anders).

Dichter W.H. Auden (hij schreef o.a. opera-libretti voor Benjamin Britten en Igor Stravinski) gaat nog een stapje verder:

The surest way to discipline passion is to discipline time: decide what you want or ought to do during the day, then always do it at exactly the same moment every day, and passion will give you no trouble.

En maak er een vaste gewoonte van (zoals componist Benjamin Britten het ziet):

[Waiting for inspiration] isn’t the way I work. I like working to an exact timetable.

Om terug te komen op de lezing van John Cleese, het is belangrijk dat het een begin- en eindpunt heeft om creativiteit los te halen uit de dagelijkse afleidingen:

It’s not enough to create space. You have to create your space for a specific period of time. You have to know that your space will last until exactly – let’s say 3.30 – and that at that moment your normal life will start again.

John Cleese verwijst even later naar de cultuurhistoricus Johan Huizinga (o.a. bekend van zijn boek Homo Ludens uit 1938) die schreef:

Play is distinct from ‘ordinary’ life both as to locality and duration […] It’s ‘played out’ within certain limits of time and place […] Play begins, and then at a certain moment it is ‘over’.

De Five Minute Technique
Voor jezelf een vast begin- en eindtijdstip aanhouden vereist discipline. Maar deze gewoonte creëren versterkt zich naarmate je het langer volhoudt (het is een spier die je oefent). Je leert niet alleen iets, maar je maakt je ook los van de dagelijkse sleur; het heeft twee kanten. Waar het vooral om gaat is om een begin te maken (of dat nu een intentie is om iets – een passie – op te pakken, om je bestaande routine steviger te maken óf je te richten op één stuk).

Als je tijd hebt ingepland, dan kunnen er drempels zijn die je er van weerhouden om echt te doen wat je zo graag wilt. Kenny Werner beschrijft het kernachtig in zijn geweldige boek Effortless Mastery:

Some people don’t practice unless they can spend two or three hours at it. Since they don’t have that amount of time, they don’t practice. Some do have the time but are overwhelmed by the thought of it all.

Resultaat: nul komma nul.

Het gaat er niet om hoe lang je oefent, maar dat je het doet:

The problem is often not practicing, but starting.

Verlaag dus die drempel om te starten. En dat doe je, om Kenny Werner aan te halen, door tegen jezelf te zeggen dat je dagelijks 5 minuten zult oefenen. Dan wordt het namelijk gemakkelijk om te starten en wat je in een dagelijkse routine van 5 minuten kunt leren, kan heel verrassend zijn!

Zoals Kenny Werner aangeeft, het gaat niet om de tijd, maar om een helder idee waar je geconcentreerd aan kunt werken gedurende de tijd die je hebt:

You just need a clear idea of what you’re going to focus on.

Volgt:
Conditie 3: “Time” (Neem de tijd voor het probleem, ga niet direct naar een oplossing)
Conditie 4: “Confidence” (Niets is fout, alles is toegestaan)
Conditie 5: “Humor” (Humor brengt je sneller in een open modus)