Journals en dagboeken van schrijvers, musici en creatieven

Zelf houd ik een journal en een notitieboekje bij, mijn notitieboekje (ik gebruik naast een kleine Moleskine ook de dictafoon op m’n iPhone) neem ik overal mee naar toe, dat leerde ik van Austin Kleon, die het weer leerde van David Sedaris en Anne Lamott. Het helpt me om observaties, invallen, inzichten of verhalen te kunnen opschrijven om het later te kunnen teruglezen. Het helpt me ook om niet alleen aandachtiger te kijken en te observeren, maar ook om aandachtiger te kijken naar wat mijn aandacht heeft. Het is een proces, een soort van bottom-up proces. Iets wat ik iedere dag doe. Ik ben gelukkig niet de enige, vele schrijvers, musici en creatieven zijn me voor gegaan.

Zonet toen ik m’n journal doorbladerde kwam ik een paar pagina’s met dagboeken en journals tegen die ik vond op de website Bookpickings (de digitale biblioheek van Brainpickings van schrijfster Maria Popova).

Hier een selectie (met name schrijvers en musici), sommige ervan zijn visuele dagboeken. Het is mijn nog-te-lezen-lijstje:

En een extra 5 door (en misschien ook voor) schrijvers: