Gered door een papierklem

De Binder Clip. Ik had een tijdje terug een voorraad besteld en terwijl ze op m’n bureau lagen keek ik er af en toe naar. Ik realiseerde me dat deze eenvoudige papierklemmetjes heel wat werk hebben verlicht. Wanneer mijn brein wat chaotische sprongetjes maakt, zijn deze klemmetjes de redding om alles (bijv. Index Cards) keurig bij elkaar houden of om iets opnieuw te rangschikken.

Ik las zelfs dat deze kleine clip mensenlevens heeft gered (of in ieder geval een veilige landing mogelijk heeft gemaakt):

In 1966, test pilot Joseph F. Cotton used the shiny metal portion of such a clip to shortcircuit an electrical circuit panel to force the landing gear of the XB-70 bomber on a flight.

En eigenlijk is wat voor deze piloot geldt gelijk aan dat van een schrijver, zijn of haar leven hangt af van een effici├źnt systeem. Dat moet uitvinder Louis Baltzey hebben gedacht toen hij de clip ontwierp. Hij ontwierp de clip in 1910 om zijn vader – schrijver en uitvinder Edwin Baltzey – te helpen om zijn manuscripten gemakkelijk te ordenen en bij elkaar te houden.

En met de heruitvinding als Hipster PDA lijkt het leven van de moderne mens er ook een stuk eenvoudiger op geworden.