“Having a likable narrator is like having a great friend”

Voor bloggen zijn er tal van adviezen beschikbaar, zoals hoeveel woorden een titel moet bevatten, wat de gemiddelde lengte van een succesvol artikel doorgaans is of hoe je overtuigt met de juiste argumenten. Ik snap dat wel, want in deze tijd van overdaad voel je je al snel een roepende in de woestijn. Hoe val je op? Hoe kun je efficiënter opvallen?

Als ik mijzelf betrap op deze gedachte, dan herinner ik me graag aan wat dichter Mark Nepo eens zei:

When we try to get attention we cut off the oxygen from inside.

Er is op zich niets mis met adviezen die wat meer aandacht generen, maar het kan je op den duur ook verlammen. Ik kijk liever naar hoe verhalen vertelt worden, waar een verhaal uit bestaat en welke elementen ik kan stelen van goede verhalenvertellers. Eén daarvan is de rol van de verteller.

Schrijver Ethan Canin zei eens:

Nothing is as important as a likable narrator. Nothing holds a story together better.

Anne Lamott legt in Bird by Bird uit wat een verteller plezierig maakt om naar te luisteren. Een verteller is als een vriend(in) waar je graag bij wilt zijn en waar je vol overgave naar luistert. Ik schreef het op deze Index Card om me er zelf aan te herinneren. Op de achterkant schreef ik wat de verteller innemend maakt (Anne Lamott):

  • The person has flaws (just like the people you choose for friends have the same flaws as you do)
  • The person has a sick sense of humour (and is mentally ill the same way as you are)
  • The person has hope (we all know we’re going to die, it’s the hope you have in the face of this)
  • The person has a vision (everybody who has survived childhood has a vision to share)
  • The person is reliable (not playing games or being manipulative, talking the truth to the best of their ability)

Eén van de beste adviezen die ik afgelopen maand ontving en waar ik mezelf graag aan herinner!