Dit is hoe mijn afgelopen week er uit zag

Vorige week was de eerste week van mijn vakantie en in plaats van meteen af te reizen naar een ver oord bedacht ik me dat Amsterdam nog veel plekken kent waar ik niet regelmatig kom. Nu ik schrijf over observeren als belangrijk onderdeel van het creatieve proces, gaf ik mezelf een simpele opdracht mee (ik leg het hieronder uit) dat me aandachtiger maakte tijdens afgelopen week. Het uiteindelijke resultaat ziet er zo uit:

De opdracht die ik mezelf gaf is geïnspireerd op het project Dear Data van Giorgia Lupi en Stefanie Posavec, twee designers en kunstenaars (waar ik eerder over schreef). Het enige wat je nodig hebt is een notitieblokje en een pen of potlood (je kunt natuurlijk ook je smartphone gebruiken, maar mijn voorkeur gaat uit naar analoog, zoals je ook hier leest in m’n eerdere post over Clive Thompson).

Afb. 1 Het uiteindelijke resultaat

Je hoeft geen activiteiten op te geven (ik deed het dus tijdens wandelingen en een bezoek aan verschillende locaties in Amsterdam). Het lijkt wat op journaling. Het verschil is dat je alleen iets noteert (bijv. een symbool) wanneer iets aan het door jou vooraf gestelde criterium voldoet. Je gaat observaties vastleggen.

Het doel ervan omschrijft Giorgia Lupi als:

Just by paying attention to what happens in our mind while looking at the world around us we can force ourselves to learn how to see, and how to recognize the qualitative features of all the different images we see.

Het belangrijkste voordat je begint is dat je het volgende vooraf bepaalt:

  • de duur (een week is een mooie eenheid, niet te kort en niet te lang)
  • het thema (hier ga je op letten, dat kan van alles zijn)
Afb. 2 Maak notities (per dag, per uur en kwartier)

Ik deed het gedurende 1 week op de middagen tussen 12 en 17. Mijn thema was “schoonheid”, overal waar ik schoonheid in zag noteerde ik iets in m’n notitieblokje. Maar het thema dat je kiest kan van alles zijn. Het designersduo Giorgia Lupi en Stefanie Posavec gebruikten o.a. de thema’s “op de klok kijken”, “de keren dat je klaagt”, “type deuren waar je doorheen gaat”, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar het thema schoonheid is een goede om mee te beginnen. Ik ging er niet naar op zoek, maar als iets m’n aandacht had dan noteerde ik het (zie afb. 2). Omdat je niet speciaal op zoek gaat, maar gewoon een krabbel zet wanneer je iets opvalt kost het nauwelijks tijd. Je krijgt je er aandacht voor terug én inzichten. Je zou kunnen zeggen dat dit je juist weer tijd oplevert!

De symbolen noteerde ik eronder (dus wat ik opmerkte). Er boven tekende ik observaties op die te maken hadden met mijn perceptie en gedachten over wat ik deed (dus meer hoe ik iets opmerkte en waarom ik het mooi vond).

Na afloop heb je dan een aantal symbolen die jouw data zijn en die je kunt gebruiken voor de visualisatie (ik heb hier nog kleuren aan toegevoegd die aangeven of het mensen betreft, natuur of iets anders). Die legende ziet er zo uit (afb. 3).

Afb. 3 Legende (van symbolen die je eerder noteerde)

Wat het je oplevert zijn de inzichten die je krijgt terwijl je observeert. Wat versta ik onder schoonheid, waarom vind ik iets mooi?

Dit waren een paar van mijn inzichten:

  • een intentie hebben is de helft van het werk
  • schoonheid zit in het alledaagse (dat bijzonder wordt)
  • door te letten op wat je mooi vindt ontdek je ook wat je lelijk vindt
  • schoonheid zit in iets ontdekken (het liefst per toeval)
  • door notities te maken verbeter je je eigen aandacht
  • factoren (warmte, eten, iets graag willen) hebben invloed op of en hoe je schoonheid ervaart
  • iets wat je bewust waar hebt genomen ga je opnieuw zien

Het viel mij op dat ik schoonheid zie als iets dat niet vraagt om aandacht, maar toch je aandacht ontvangt. Wanneer het alledaagse daardoor bijzonder wordt. Iets dat je even stil doet staan en waar je je aandacht op richt. Ik had vaak het idee dat het te maken had met een spontane en toevallige ontdekking.

Afb. 4 Parameters (tijd en aantal keer dat ik iets noteerde)

Voordat je de “ruwe” data visualiseert bedenk je hoe je dat wilt doen. Ik koos er voor om de tijd en het aantal keer dat ik iets had genoteerd er in op te nemen (zie afb. 4).

Het resultaat volgt de stappen die je eerder hebt gedaan en ziet er zo uit als waar ik de blog mee begon.

 

 

 

 

Ik maakte een korte video van deze laatste stap:

Maak er een postkaart van zoals Giorgia Lupi en Stefanie Posavec ook doen, of start een briefwisseling. En stuur het naar een goede vriend, en kennis of een buur.