Dit is wat ik volgende week ga doen: luisteren

Ik geef mezelf voor komende week een eenvoudige opdracht mee, net zoals ik eerder ook deed (ik leg hier het proces ook uit, zodat je het eventueel kunt nalezen).

Schrijver en geluidsexpert Julian Treasure geeft in de TED-lezing in deze blog 5 manieren om aandachtiger te luisteren. Eén van deze 5 tips gaat over luisterposities. Hij noemt er een paar: passief/actief, kritisch/empathisch of reductief/expansief.

Ik zag er een mooie aanleiding in om het als beginpunt te nemen van een week luisteren (en luisteren naar het luisteren). Ik ga deze week data verzamelen kunstenaars en designers Giorgia Lupi en Stefanie Posavec ook deden tijdens hun project Dear Data. De opdracht ziet er ongeveer zo uit:

Het is mooi als Julian Treasure in onderstaande podcast vertelt:

Listening is not a natural ability, something we’re born with, it’s a skill you can practice.

Waarvan de 5 redenen die hij noemt mij onderstaande het meest aanspreken:

  • Luisteren is de opening naar mensen, dingen en de wereld om je heen
  • Het leert je nieuwsgierig te zijn en daardoor jezelf te ontwikkelen