10+ redenen om vaker je computer uit te zetten

Laatst bladerde ik door m’n dagboek dat ik eens in de zoveel tijd doe om van een afstand – en met een soort van nieuwsgierigheid, alsof iemand anders het heeft opgetekend – het vluchtig te door te nemen op zoek naar fragmenten, onderwerpen en onaffe ideeën die ik dan label om er gemakkelijk naar terug te kunnen gaan.

Eén van die onderwerpen was een lijstje met 14 redenen waarom je met de hand zou moeten schrijven of tekenen. Het is van designer Giorgia Lupi van het mooie en ontroerende project Dear Data.

Dat ik dat van een Post-it voorzag berustte niet helemaal op toeval. Laatst had ik het met een vriendin erover dat we tegenwoordig zoveel digitaal werken. Zowel op werk, maar ook privé. Ze vertelde dat ze haar handschrift aan het kwijtraken was omdat ze zoveel digitaal werkt.

Het is precies wat ik een tijd terug ook besefte. Ik was niet alleen m’n handschrift aan het verliezen, maar gebruikte daarmee ook niet meer de voordelen van het met de hand schrijven en tekenen, zoals ik dat eerder deed.

Ik herinner me waar ik eerder over schreef en wat schrijver en journalist Clive Thompson zei in zijn artikel The Joy of Typing:

Handwriting is good for taking notes, sketch out ideas, compose thoughts

Digitaal werken is goed voor al het andere. En dat is meestal waar je snelheid voor nodig hebt (bijv. automatisch schrijven of de productie van een tekst, zodra je eenmaal je idee hebt gevormd). En er is ook onderzoek dat laat zien dat de dominantie van het gebruik van computers weliswaar onze levens beïnvloeden, maar dat het met de hand werken cognitieve voordelen heeft.

Die cognitieve voordelen waren dus die 14 redenen die ik terug las in m’n dagboek. Designer Giorgia Lupi schetst ze in het artikel Sketching With Data Opens the Mind’s Eye als volgt:

Giorgia Lupi: “And drawing also helps you to discover something you proably don’t have in mind yet.” (bron: Medium.com)

Door vaker m’n toevlucht te nemen tot pen en papier leerde ik ook hoe met de hand schrijven en tekenen helpt aandachtiger te zijn en te herinneren. Als je terugkijkt wat je eerder schreef, zoals ik dat onlangs deed, dan is het veel informatiever als je het met de hand hebt opgetekend dan als je het zou hebben getypt. Het is ook prettiger en aantrekkelijker om terug te lezen.

En in één oogopslag herken je hoe haastig geschreven stukjes, met geduld getekende ideeën of een tekening die je maakte terwijl je je verveelde, samenhangen met hoe je je voelde, wat je stemming was of wat je deed. Met de hand schrijven en tekenen helpt aandachtig te zijn en te herinneren.