5 minuten per dag of 10.000 uur: wat zou jij doen?

Elke dag 5 minuten iets doen lijkt misschien niet genoeg om ergens goed in te worden, maar de 5 minuten regel heeft veel voordelen die je op het eerste gezicht misschien niet zou zien.

Er bestaat zoiets als de 10.000 uur regel die zegt dat als je genoeg oefent je een expert wordt. Als ik de 10.000 uur regel vertaal naar 5 minuten per dag dan heb ik ongeveer 4 levens (329 jaar) nodig om iets goed te kunnen.

Hier is de rekensom voor 5 minuten oefening per dag:

  • 10.000 uur = 600.000 minuten (gedeeld door 5 minuten) = 120.000 dagen = 329 jaar

Stel als ik zeg dat ik nu in 10 jaar een expert wil worden, dan zou ik bijna 3 uur per dag moeten oefenen:

  • 10.000 uur (gedeeld door 10 jaar) = 1000 uur per jaar (gedeeld door 365 dagen) = 2,7 uur per dag

Kies je het één of het andere? De eerste is onhaalbaar, dus dan maar de tweede.

Nu zou je de 10.000 uur regel misschien maar beter met een korreltje zout kunnen nemen. Voor musici of sporters is oefening zeker onontbeerlijk om een prestatie te kunnen leveren, maar het verband tussen oefening en prestatie is niet zo evident als de regel doet vermoeden. De 10.000 minuten regel stamt uit een onderzoek van Anders Ericsson uit 1997 dat gepopulariseerd werd door de schrijver Malcolm Gladwell in zijn boek Outliers, 2008 (Uitblinkers, 2010). Ellen de Bruin laat onderzoek zien dat aantoont dat het op een mythe berust:

Het verband tussen oefening en prestatie is slecht voor een klein percentage te verklaren als een oorzakelijk verband. Slechts voor 12%.

Bovendien is dit verband aanwezig bij bepaalde activiteiten, zoals sport, muziek of games. Maar is het zelfs nog minder bij activiteiten als onderwijs of werken.

Ik houd zelf niet van de 10.000 uur regel, simpelweg omdat het je weinig vertelt over het proces en hoe je ergens komt. Alleen de gedachte aan de op korte termijn onhaalbare 10.000 uur kan zelfs een reden zijn om wat je zo graag wilt uit te stellen of er maar niet (meer) aan te beginnen.

En daar heb je de 5 minuten regel voor. Met de 5 minuten regel bied je het hoofd aan uitstelgedrag. Uitstelgedrag wordt veroorzaakt door psychologische factoren zoals angst, perfectionisme, gebrek aan motivatie, gevoel van schuld of een minder ontwikkeld vermogen voor keuzes.

Uitstelgedrag komt voort uit angst voor het onbekende:

We’re scared of the big, amorphous blob of a task precisely because it IS so big and ill-defined, and because we worry that it will take two hours or two days to get to the bottom of it. And so we wallow.

Dan is de oplossing simpel:

Just simply start.

De 5 minuten regel biedt precies hier een uitkomst. Je uitstelgedrag en je angst leer je te beheersen. Maar het heeft ook andere voordelen die ik hieronder laat zien. En als je dat voor een tijdje vol kunt houden, dan kun je het eventueel uitbreiden naar 10 of 15 minuten.

Voor een maand experimenteer ik nu met deze 5 minuten regel. Ik oefen elke ochtend voor 5 minuten een relatief eenvoudige prelude van Bach op de piano. Ik doe het niet korter en ook niet langer dan die 5 minuten. En het liefst altijd op hetzelfde tijdstip.

Door dit te doen leerde ik meer voordelen van deze 5 minuten regel:

  • wat een tijdsbeperking doet voor de concentratie (die hoger wordt)
  • wat het doet voor de keuzes die je maakt (je moet je focussen op iets specifieks)
  • wat het doet voor het plezier dat je er aan beleeft (ook tijdens de dag herinner ik me de muziek)
  • je oefent andere vaardigheden (waaronder leren hoe je herinnert, toewijding, keuzes maken, concentratie en aandacht)
  • oefenen wordt een doel op zich (en niet een voorbereiding op “iets anders”)

Begin met 5 minuten per dag iets te doen wat je graag doet, het liefst vandaag nog!