Ochtendroutine

Afgelopen week las ik het boek Odd Type Writers van schrijver en creatief directeur Celia Blue Johnson. Het gaat over gewoonten en routines van schrijvers en één van de hoofdstukken – het is één van de kortste hoofdstukken, hoewel de lengte geen indicatie hoeft te zijn van het belang er van – gaat over ochtendroutines. Het moment dat de meeste grote schrijvers hun creatieve werk doen en hun meesterwerken tot stand komen.

Terwijl ik dit lijstje met tijden zag voelde ik me bemoedigd door de discipline van deze grote schrijvers. Maar het herinnerde me er ook aan hoe geschikt de ochtenden kunnen zijn voor creatief werk – of het nu schrijven is, tekenen of een andere creatieve activiteit. Leonardo da Vinci gebruikte de vroege ochtenden om dingen te noteren die hij graag wilde leren.

Schrijfster Toni Morrison ziet de ochtend als een essentieel onderdeel van het creatieve proces – het moment dat de avond in de dag overgaat. Voordat ze begint met schrijven drinkt ze een kop koffie terwijl ze de zon op ziet komen. Ik kan me daar iets bij voorstellen.

Ze vertelt:

I realized that for me this ritual comprises my preparation to enter a space that I can only call nonsecular.

Het herinnert me aan de waarde van het ritueel voordat je aan je creatieve werk begint. Een ritueel (zoals de kop koffie van Toni Morrison) kan het creatieve proces op gang brengen. Het vertelt als het ware het onderbewuste deel van je brein om aan de slag te gaan.

Ik houd ervan om aandacht te hebben voor die ochtendroutine, om geïnspireerd te blijven en mijn eigen ochtendroutine in elkaar te flansen. Dat is ook waar ik goed hulp kan gebruiken en me kan laten inspireren door creatieven. Een paar suggesties die ik de moeite van het delen waard vond:

  • Ik houd ervan me te laten inspireren door boeken zoals Daily Habits, Odd Type Writers or Light the Dark. Het bevat tal van anekdotes over (soms absurde) gewoonten en routines van creatieven (hoofdzakelijk schrijvers).
  • Recent vond ik de website MyMorningRoutine.com waar ik me nog niet volledig aan heb gewijd, maar wat me zeker de moeite waard lijkt om dat te doen.
  • Sommige schrijvers en creatieven houden er een strakke routine op na, en dat is prima, maar ik herinner mezelf ook graag aan wat schrijver en kunstenaar Austin Kleon eens zei: “One thing about a routine is that the days where you break it can be some of the most interesting days … but they wouldn’t be unless you had a routine to break.”
  • Een routine kun je zien als een opeenvolging van 3 fases (een natuurlijke flow): aanroeping, werk, dankbaarheid.

Dat laatste lijkt ook op hoe Charles Duhigg, schrijver van The Power of Habit, een gewoonte omschrijft. Namelijk als een opeenvolging van drie fases: cue, routine and reward.

Terwijl de zon opkomt een kop koffie drinken is dus een prima manier om je creatieve geest aan het werk te zetten. Vergeet niet dankbaar te zijn voor elke kleine stap in je creatieve werk.