Ah, creativiteit! Maar wat bedoel je eigenlijk?

Wat is creativiteit? Waar hebben we het eigenlijk over als we zeggen dat iemand creatief is, als iets een creatieve oplossing nodig heeft of wanneer we creativiteit afdoen als een linkse hobby? Het is een vraag die niet gemakkelijk te beantwoorden is als het ongeveer alles kan zijn tussen een geniale vondst en een handig scheldwoord in.

Creatief denken wordt wel een 21e eeuwse vaardigheid genoemd, maar als niemand weet wat het betekent is het dan niet het zoveelste buzzwoord dat gewoon lekker klinkt, samen op rij met passievol, innovatief, gemotiveerd, dynamisch, gedreven of ondernemend? Waarin onderscheidt creativiteit zich juist?

In deze blogreeks heb ik er voor gekozen om creativiteit als cultureel in plaats van individueel fenomeen te bekijken. Het mag dan individueel beoefend worden en in een aantal gevallen vooral een individuele aangelegenheid zijn, creativiteit kan op afstand op waarde worden geschat door het als onderdeel te zien van de samenleving of cultuur.

Een goed begrip van creativiteit kan behulpzaam zijn bij het spreken en denken over, en het bevorderen en stimuleren van creativiteit.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek dat is gedaan naar creativiteit, o.a. door Mihaly Csikszentmihalyi (auteur van Flow), scheid ik in deze reeks het kaf van het koren.

Dat doe ik aan de hand van 3 boeken:

Als je hieronder niet verder kunt lezen, hier vind je de 3 boekbesprekingen en het antwoord dat deze onderzoekers geven op de vraag: Wat is creativiteit?