Ochtendrituelen: Als je de ochtend wint, win je de dag

Afgelopen week beluisterde ik de The Tim Ferriss Show  (podcast #105). Tim Ferriss is de auteur van o.a. Tools of Titans (2016), waarin hij op zoek gaat naar de geheimen achter het succes van experts. Eén van die adviezen is het hebben van alledaagse routines en rituelen, waarvan een ochtendritueel één van de meest gebruikelijke is.

In aflevering #105 deelt Tim Ferriss zijn eigen ochtendroutine. In het kort:

  • Bed opmaken
  • Mediteren
  • Hangen
  • Thee maken
  • Journaling

De formule is niet dat je ze alle 5 doet, maar dat je de ochtend wint:

Realistically, if I hit three out of five, I consider myself having won the morning. And if you win the morning, you win the day.

Ja en heldere intenties zijn belangrijk. Aan een stappenplan alleen heb je weinig. Over de eerste vertelt Tim Ferriss (citaat William McRaven):

If you make your bed every morning, you will have accomplished the first task of the day. It will give you a small sense of pride, and it will encourage you to do another task and another and another. By the end of the day, that one task completed will have turned into many tasks completed. Making your bed will also reinforce the fact that little things in life matter.

Elke ochtend, slechts 1 taak. Ja zelfs dan kun je de ochtend winnen.