Ergens beter in worden volgens deze pianist …

Ik keek vandaag deze video What is practicing? van pianist Hal Galper (speelde onder meer met Stan Getz, Chet Baker en Anita O’Day). De video is voor musici maar gaat ook over iets dat universeel is, namelijk hoe je leert en ergens beter in wordt.

Ik ben gewend om leren te zien als informatie die je tot je neemt en internaliseert. Maar Hal Galper zegt hier iets heel anders, hij heeft het eigenlijk over het creatieve proces van leren dat altijd tweerichtingsverkeer is.

  • Het gaat er niet om dat je iets internaliseert, maar het gaat erom dat je je bloot stelt aan iets zodat jouw innerlijke informatie naar boven kan komen. Het is het idee van een klankkast, waarbij bepaalde tonen (sterker) resoneren. Je kunt dit ook hebben in gesprek met een ander, bijv. als de ander zegt: “Wat ik vertel is niet iets wat je moet aannemen, sommige dingen zullen resoneren en andere dingen niet. Misschien gooi je het wel helemaal in de prullenbak. Dat is ook goed. Doe er mee wat je wilt.”
  • Ergens beter in worden is ook dat je leert hoe je leert. Waar gaat jouw aandacht naar uit? Hoe staan jouw antennes afgesteld? Kun je de cues herkennen wanneer je emoties worden aangesproken? Essentieel bij muziek, maar ook in het leven.
  • Aandacht is essentieel om te kunnen leren. Zonder aandacht en concentratie kun je onmogelijk iets leren. Stoppen als je verveelt bent en iets anders doen klinkt daarom als een goede tip.
  • Alles is met alles verbonden. Als je iets kleins leert kan dat dus effect hebben op een ander gebied of een groter geheel. Dat kan heel bemoedigend zijn wanneer je gewend bent te leren vanuit een lineair idee (eerst dit, dan dat en dan pas …).
  • En vooral dat leren en ergens beter in worden voor een groot deel te maken heeft met je ergens in onderdompelen. “Constant listening” zegt Hal Galper in deze video.