Morning Pages

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Auteur en schrijver van The 4-Hour Work Week Tim Ferriss noemt het de meest kosteneffectieve therapie die hij ooit heeft ontdekt. Hij schrijft in zijn blog dat hij, als onderdeel van zijn ochtendroutine, een meditatieve oefening zocht die creatief is in plaats van consumerend. Hij ontdekte de Ochtendpagina’s (Morning Pages) van schrijver en filmmaker Julia Cameron.

Het schrijfritueel ziet er als volgt uit:

  • In de ochtend – en liefst als eerste in de ochtend – schrijf je al je gedachten op papier
  • Je schrijft zonder te stoppen alles op, zoals toenemende zorgen, nieuwe idee├źn of boze tirades
  • Het is bedoeld voor jezelf en niemand anders
  • Het gaat niet om het resultaat, maar om je gedachten op papier te krijgen

Ik heb het zelf ongeveer 2 maanden gedaan. Als rasechte perfectionist leerde ik met dit schrijfritueel de controle wat meer te laten vieren en een flow te ervaren, maar het leverde ook een prettigere dag op. Schrijver en producer Brian Koppelman zegt in deze podcast zelfs niet zonder zijn Ochtendpagina’s te kunnen, omdat het creatieve proces niet op gang komt. Ook hij gebruikt het als tegengif voor perfectionisme. Tim Ferriss zegt over de Ochtendpagina’s:

I’m just caging my Monkey Mind on paper so I can get on with my fucking day.

Op het moment dat ik dit schrijf en de wereldwijde crisis niemand los laat gun ik iedereen dit fijne ritueel. Door je zorgen en gedachten op te schrijven maak je ruimte.

Het schrijfritueel wordt beschreven in Julia Cameron’s The Artist’s Way (1992) en wordt samengevat in The Miracle of Morning Pages (2013). Je kunt ook online instructies vinden.