Eén zin per dag

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Schrijver Gretchen Rubin vertelt in haar blog waarom ze ooit een ritueel maakte van één zin per dag. Gealarmeerd door de gedachte hoe weinig ze eigenlijk onthield van haar verleden ontstond het idee om dagelijkse herinneringen op te schrijven. Maar de gebruikelijke manier van een journal leek haar wat intimiderend en tijdrovend, waardoor ze besloot de eenvoudige versie ervan te doen.

En zo startte ze jaren geleden met één zin per dag.

Zelf heb ik dit niet eerder gedaan, maar het spreekt me aan om iets eenvoudigs tot een dagelijkse gewoonte te maken en om zeg na één maand zo’n 31 regels te hebben die een mooi beeld geven van jouw maand. Het is denk ik niet toevallig dat Gretchen Rubin het, naast herinneren, ook heeft over patronen herkennen. Want wat is hier beter voor dan die gewoonte van één zin per dag?

Het ritueel ziet er als volgt uit:

  • Je begint met het kiezen van een prompt. Dat is een vraag die je jezelf stelt voor een periode, bijvoorbeeld een maand. Schrijver James Clear (Atomic Habits) geeft 5 gebieden aan (gebeurtenis, dankbaarheid, productiviteit, slaap, stemming) die helpen bij het kiezen van zo’n prompt.
  • Deze vraag zet je bovenaan de pagina met eronder 31 lijnen.
  • Bij voorkeur in de avond schrijf je die ene zin.
  • Aan het eind van de maand heb je één pagina met dagelijkse herinneringen.

En over herinneren. Herinneringen verbleken én ze worden vervormd. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat we ook vaak een vervormd beeld hebben van hoe we in de toekomst terug zullen kijken op het nu. Het blijkt dat we veel meer waarde hechten aan normale, aardse en eenvoudige dingen als we later terugkijken. Het zijn dus de kleine, alledaagse dingen die jouw journal waardevol maken.

Ik ben een echte lijstjesjunkie, ik houd van lijstjes en heb er overal wel eentje van, zoals te lezen boeken, te beluisteren muziek, ideeën (dat ik leerde van Maria Popova en Steven Johnson) of dagelijkse zorgen. Met het ritueel van één zin per dag maak je ook een lijstje en zoals James Clear schrijft kan dat dit simpele dagelijkse ritueel ook een manier zijn om je voortuitgang zichtbaar te maken.

Variatie(s): hetzelfde kun je doen met een foto.