Het drempelritueel

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Vorig jaar reisde ik door Thailand en bezocht ik natuurlijk ook de prachtige tempels. Wat me altijd stil deed staan waren de ingangen en doorgangen met veelkleurige monsters en drakenkoppen, bedoeld om de boze geesten buiten te houden. Die rijkgedecoreerde en ambachtelijk vervaardigde toegangen benamen mij regelmatig de adem. Hoeveel aandacht en tijd is er voor nodig om zoiets te maken?

Dat het mij doet stilstaan is ook precies de bedoeling van zulke toegangsdeuren. Ze markeren een overgang naar een andere ruimte, naar een andere wereld. Ik sta letterlijk op een drempel.

Je kunt een drempel als metafoor zien. Er zijn talloze drempels, grote en kleine. Van het voltrekken van een huwelijk tot het opstaan in de ochtend.

De grote levensovergangen hebben meestal nog iets ritualistisch, maar de kleinere overgangsrituelen zijn grotendeels verdwenen uit onze geseculariseerde cultuur (en juist in een cultuur die gepaard gaat met stress en verlies van aandacht en betekenis).

Ik stond er afgelopen week bij stil welke overgangen ik (soms dagelijks) doorkruis zonder er altijd bij stil te staan (en het zijn er veel meer dan ik hier kon bedenken):

 • Fases in je leven (kindertijd, studie, trouwen, werk)
 • Type activiteit (geconcentreerd, ontspannen)
 • Tijd (ochtend, avond)
 • Offline en online
 • Alleen zijn en onder de mensen
 • Van een oude gewoonte naar een nieuwe
 • Een nieuw inzicht
 • Slapen, opstaan en wakker worden
 • Van activiteit naar rust

Sommige overgangen merk ik vaak helemaal niet op. Offline en online lopen vaak in elkaar over zonder dat ik er van bewust ben, net als werk en privé. Is dat erg? Wel voor je aandacht en concentratie heb ik gemerkt. Een tijd terug maakte ik er bijvoorbeeld een gewoonte van om van werk naar huis een podcast te beluisteren. En dat hielp juist om gedachtes aan werk los te laten en echt thuis te kunnen komen.

Ik ontdekte dit mooie ritueel dat Gretchen Rubin beschreef in The Threshold Ritual. Ik vind het een mooi voorbeeld van hoe je vroegere gebruiken weer kunt toepassen in je dagelijkse leven voor meer voldoening. Ze beschrijft haar gewoonte om bij thuiskomst (terwijl ze haar sleutelbos pakt) even stil te staan en zichzelf te herinneren aan hoe blij en dankbaar ze is weer thuis te zijn.

Je kunt het op oneindig veel manieren doen. Je kunt het lijstje met overgangen hierboven eventueel gebruiken. Zorg in ieder geval hier voor:

 • Begin met iets simpels wat je dagelijks doet (thuiskomen of opstaan bijvoorbeeld)
 • Neem een activiteit of trigger (zoals je sleutelbos pakken of een glas water drinken) die hierbij hoort
 • Vind voor jezelf een prompt of zin en maak het persoonlijk, het kan een zin zijn (ik ben blij weer thuis te komen en ben er dankbaar voor) of een vraag (waar ben ik dankbaar voor?)
 • De tweede kun je evt. opschrijven …

En voor als je iets meer (spirituele) verdieping wilt in de betekenis en achtergrond van dit ritueel dan kan ik je dit artikel aanraden. Het woord threshold komt letterlijk van thresh (dorsen = het ontdoen van de korrel uit het oneetbare omhulsel). Elke keer als we op een overgang staan laat je een stukje identiteit achter je en krijg je een stukje nieuwe identiteit mee.