Eén-woordmantra

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse werk.
Ik gebruik mijn beeldscherm soms voor reminders, vroeger plakte ik post-its met taken en acties wat niet heel goed leek te werken. Ik ververste het namelijk niet dagelijks (terwijl mijn taken dat wel deden), dus ging ik het later gebruiken korte zinnen. En weer iets later werden het één-woordmantra's. Misschien was het voortschrijdend inzicht of luiheid - of een combinatie van beide. Zo heeft het woord 'creatie' ongeveer een jaar aan mijn beeldscherm gezeten, het herinnerde mij regelmatig aan één van mijn waarden. Erachter stond het woord 'reactie' (doorgestreept), dat herinnerde mij het soms subtiele maar belangrijke onderscheid tussen beide. Bevind ik mij nu in de reactie- of creatiestand? De kracht van de mantra zit in herhaling. Het heeft een rituele kracht. Wat gebeurt er als je jezelf steeds herinnert aan één woord of zin? Sommigen gebruiken een mantra als begin van de dag. Wanneer de chaos van het leven zich opstapelt herinnert Tim Ferriss zich zijn 4-woordenmantra:
Make before you manage.
Topsporter Kara Goucher vertelt in dit interview hoe mantra's haar helpen te focussen op wat ze uit haar training wil halen en wat haar einddoel is. Naast mantra's maakt ze gebruik van power words ('I'm confident', 'I'm courageous', 'I believe') elke keer wanneer negatieve gedachtes haar hoofd binnensluipen. Beide leren haar steeds weer bij zichzelf terug te keren. En je kunt er ook voor kiezen om een mantra voor de dag te kiezen. Elke dag een andere, zoals Elizabeth Craft tipt in deze podcast met Gretchen Rubin. Het kan iets zijn dat je die dag nodig hebt. Dan kan het handig zijn er een lijstje van aan te leggen waar je gemakkelijk uit kunt kiezen.