Mijn rituelenlog: creatieve reserves op peil met de Hemingway-brug

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse werk. Elke maand kies ik één van de rituelen, verbind me er aan voor die maand en vertel er over.
Mijn ritueel van de maand: de Hemingway-brug

Moeilijkheidsgraad: ★ ★ ☆ ☆
Tijdsbesteding (per dag): 2 - 5 minuten

Omschrijving ritueel

De Hemingway-brug is een klein ritueel dat je geïnspireerd houdt van dag tot dag. Het zorgt er voor dat je de juiste timing vindt om te stoppen. De juiste timing is het moment dat je goed op gang bent én weet wat het vervolg is (schrijver Ernest Hemingway gaf dit advies in een interview). Door deze timing te vinden houd je je creatieve reserves op peil en zul je minder moeite ervaren de volgende dag te beginnen. Je kunt het ritueel inhoudelijk of persoonlijk maken. Ik deed het laatste. Je maakt het persoonlijk door bijvoorbeeld even stil te staan bij waar je dankbaar voor bent én wat je er uit mee wilt nemen voor de volgende dag.

Voor Nieuw-West TV maakt ik deze korte video (3,5 minuut):

Mijn rituelenlog

De voorbereiding:

  1. Rond welke activiteit besluit je het ritueel te doen? Ik besloot het ritueel rond mijn ochtend te doen. Ik heb de timing dus niet helemaal vrij gelaten, maar het werkte fijn om het ritueel te doen rond mijn ochtend.
  2. Hoe onthoud je het ritueel? Ik onthoud het niet, want dan is de kans te groot dat ik het vergeet. Ik schreef de instructie van het ritueel op een kaartje.
  3. Wat is je intentie om het te doen? Een intentie is heel krachtig bij het vormen van nieuwe gewoontes. Ik schreef mijn intentie op. Mijn intentie luidde: ik doe dit uit liefde voor mezelf, voor een gezonder en gelukkiger leven. Ik heb gemerkt dat het krachtig kan zijn om het voor jezelf te doen.
  4. Hoe zet je reminders? Ik tekende een symbool (💛) van mijn intentie en zette het op een zichtbare plek, schrijver Ernest Hemingway stond op mijn bureaublad als spirit angel en het nummer Afro Blue speelde aan het begin en einde van mijn ochtend op mijn iPhone.

Het ritueel:

  1. Hoe doe je het ritueel? Ik nam het instructiekaartje, haalde 3 keer diep adem, las mijn intentie hardop en stelde mezelf twee vragen: waar ben ik dankbaar voor deze ochtend en wat neem ik mee voor de volgende dag? Ik schreef de antwoorden op een leeg kaartje en zette er een datumstempel op🙂 De volgende ochtend pakte ik het kaartje er weer bij en las wat ik had bewaard.
  2. Wat draagt verder bij aan je motivatie? Reflectie op een nieuwe gewoonte is relatief eenvoudig. Ik heb een journal waar ik de dagen bijhield waar ik het ritueel deed, de meest simpele manier is om een kruisje te zetten bij elke dag. Als ik weerstand opmerkte dan schreef ik er over. Er kort over schrijven is heel krachtig om het niet aan te laten komen op discipline of wilskracht.
Plus- en minpunten

👍 Het kostte me weinig tijd en die tijd die me het kostte woog niet op tegen de waarde ik er uit haalde.
👍 Het gaf een fijne structuur aan de dag en het maakte de start van de dag leuk en verrassend. Op de langere termijn - de kaartjes samen geven een mooi overzicht van waardevolle gedachten - heb je er ook iets aan, zo kun je bijvoorbeeld op basis hiervan weer andere gewoonten vormen.
👍 Het hield me gegrond.
👍 Het was een prettige markering van het begin en einde van mijn ochtend.

👎 Het vinden van een alledaagse trigger vond ik iets lastiger. Een alledaagse trigger is iets dat je al doet en dat als 'kapstok' functioneert voor je ritueel.
👎 De voorbereiding had wat tijd nodig, maar als ik daar geen aandacht aan had gegeven was het waarschijnlijk lastiger geweest de gewoonte langer dan enkele dagen vol te houden.

Bonus
  1. Een gevoel ontwikkelen wanneer je moet stoppen is heel waardevol voor iemand die in perfectionisme kan vervallen, zoals ik🙂
  2. Ik ging het ritueel ongemerkt ook gebruiken voor andere activiteiten, zo dacht ik regelmatiger na over het vervolg van iets en schreef ik het op als eerste taak voor de volgende dag.
  3. Zonder dat ik er bewust mee bezig was hield ik eigenlijk een journal bij van de afgelopen maand. Ik kan dit nu gebruiken om in terug te bladeren en als inspiratie voor andere gewoonten.

Wil je meer weten over hoe routines, gewoonten en rituelen je kunnen helpen creatiever te zijn? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en vind je eigen ritme in leven en werk.