Dooon’t Do It

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Het was één van de eerste dingen die ik in mijn jonge jaren leerde tijdens tekenlessen: de kunst van het weglaten. Het is een universeel principe. Het geldt niet alleen voor een tekening, een compositie, een kunstwerk of een boek, het geldt net zo goed voor de compositie van je leven, het jaar, de maand of de dag. Deze gaan er vaak beter uitzien als je dingen weglaat.

Zeker in een tijd waar de technologie uit alle hoeken en gaten je dag binnenkomt, wordt het steeds belangrijker om te bepalen wat je weg laat.

Als je meer vanuit je eigen intentie wilt werken is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij wat je weg wilt laten. Het bekrachtigt wat er wel toe doet. Ik houd er van om regelmatig twee lijstjes te maken van dingen die ik wel doe én dingen die ik niet doe. En ik wil altijd meer wel dan niet, maar elke keer als ik er even voor zit, maakt het beter zichtbaar wat ik wel wil (en dit artikel legt uit waarom ik meer wel dan niet op mijn lijstje wil).

Er zijn ook verschillende dagelijkse gewoonten die je helpen om datgene gedaan te krijgen wat je echt wilt doen, juist door andere gewoonten weg te laten. De Not-To-Do List van Tim Ferriss vind ik een mooi voorbeeld. Of lees Productivity is Really About What you Don’t Do van Jocelyn K. Glei, over hoe je dit inpast in je dagelijkse routine. Een van de gewoonten die mij heeft geholpen om minder te doen en met meer betekenis en creativiteit mijn werk te doen is door mijn computer en laptop alleen te gebruiken voor waar het wel goed is, namelijk door het niet te gebruiken in de volgende situaties:

  • Als ik op ideeën aan het broeden ben
  • Als ik vorm wil geven aan ideeën of een concept wil ontwerpen
  • Als ik mijn gedachtes de vrije loop wil laten
  • Als ik ergens op reflecteer
  • Tijdens de ochtend, in ieder geval niet de eerste uren na opstaan
  • Tijdens de avond, in ieder geval niet het laatste uur voor slapen gaan

Ik gebruik de computer en laptop wel bij:

  • Het uitvoeren van dingen.

Het levert mij tijd en inspiratie op omdat de computer – zoals ik eerder schreef – de opgejaagde perfectionist in mij naar boven haalt; de computer bewerkt ideeën al vóór ze er zijn.

Voor het rijk der ideeën en creaties zijn er voor mij lege journals, boeken, indexkaarten, losse blaadjes, marges in de pagina’s van boeken, memorecorders, notitieboekjes, een pen, fineliner, potlood, stift en penseel én een vroege ochtend zonder afleiding.