Blindtekenen

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Ik heb van die periodes dat ik weer aan het tekenen sla. Ik doe het meestal als start van de dag of als tussendoortje en soms vind ik het prettig om gewoon te experimenteren met iets nieuws. Tekenen kan je uit de drukte van de dag halen, of misschien beter: de drukte van de geest. Want het is vooral de geest die je de drukte doet ervaren.

Iets tussendoor doen – het inlassen van korte rustpunten in je dag wordt ook wel downtime genoemd – is dus een prettige afleiding voor je geest.

Eén van mijn favoriete tekenrituelen is blind tekenen. Als je blind tekent kijk je niet naar je tekenblaadje, maar alleen naar het object dat je tekent. Mijn geest focust zich volledig op het object dat ik teken en ontspant volledig – tenminste in de meest ideale omstandigheden dan. Het object kan iets zijn dat in mijn vensterbank ligt of op mijn bureau staat: een vaas, een boek of een pen.

Probeer het eens, ook als je niet regelmatig tekent. Als je merkt dat de drukte van je werk (je geest) overneemt, pak dan een blaadje en neem een fijne pen (mijn favoriet is momenteel de Pilot Razer Point) en maak een tekening:

  • Kies een klein (liefst ‘grafisch’) object dat in de buurt ligt
  • Kijk alleen naar het object en niet naar je tekening
  • Fouten bestaan niet want je ziet niet wat je tekent (en dus kun je er ook geen commentaar op hebben)
  • Laat je verrassen door het resultaat
  • Zet er een datumstempel op

Merk op wat er gebeurt: terwijl je je volledig focust op het object zul je misschien merken dat je allerlei gedachten hebt. Gedachten die je gehaast maken (je gaat anders tekenen) of gedachten die je tot rust brengen (je gaat echt observeren en je tekening wordt waarschijnlijk vloeiender). Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.