Breinvakantie

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Mijn brein houdt van afwisseling. Na een uitdagende klus heeft het downtime nodig. En daarna vraagt het weer om een kluif. Mijn brein houdt dus van ritme, enerzijds voorspelbaar en dan weer een verrassende onvoorspelbaarheid. Net zoals muziek een prettige afwisseling is van klanken en stiltes, patronen en onderbrekingen, zo snakt mijn brein naar een prettig ritme.

Maar ik ben er ook heel goed in die leegtes op te vullen, omdat ik er niet bewust bij stil sta. Ik stap ongemerkt in de afleidingsmodus. En dat is waar ik mijn creatieve brein tekort doe.

En het is een valkuil om te denken dat stilte, verrassende onvoorspelbaarheid en plezier wel vanzelf zullen ontstaan. Zeker in deze tijd moet je het plannen, net zoals je werk plant. Want als je het niet plant, grijp je naar afleiding. Herken je dit? Ik las onlangs een artikel van ontwerper Ingrid Fetell Lee over het plannen van plezier. Ze zegt dat we in het proces vergeten te plannen voor vreugde en plezier. We vergeten onze breinvakanties in te plannen.

Daarom maakte ze de Joylist Planner (scroll op de pagina naar beneden) om je er aan te herinneren ook plezier in te plannen. Het kan gaan om:

  • Mensen die je wilt zien
  • Plekken die je wilt bezoeken
  • Dingen die je wilt maken
  • Boeken die je wilt lezen

Je creatieve brein zal je hier dankbaar voor zijn. En het zal je belonen met inspiratie en helderheid. Dus plan niet alleen je doelen en je taken, plan ook je pleziermomenten. Alleen dan ontstaat een ritme.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.