Optekenen

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Iets wat ik bij vlagen doe is het bijhouden van notitieboekjes. Ik heb tal van kleine notitieboekjes voor bepaalde activiteiten, zoals interviews, workshops of trainingen. Alles wat ik de moeite waard vind schrijf ik op. Vroeger had ik zulke boekjes voor de dag – alles wat mijn aandacht had kwam er in te staan. Die boekjes hadden een bepaalde rommeligheid. Net zo rommelig als het leven soms kan zijn, weerspiegelden deze boekjes precies dat: het leven.

In haar boek The Creative Habit beschrijft choreograaf Twyla Tharp deze gewoonte om dingen vast te leggen. Net zoals een fotograaf een camera bij zich heeft of een componist een dictafoon gebruikt om flarden van melodieën vast te leggen, zo zijn er tal van schrijvers en kunstenaars die een notitieboekje op zak hebben. Het zijn tools die je creativiteit voeden en zo essentieel kunnen zijn dat je je onvoorbereid voelt als je het eens vergeet.

We zijn tegenwoordig gewend geraakt aan multitools zoals smartphones, waar creativiteit, productiviteit, communicatie, planning en afleiding in één apparaat samenkomen. Als je die eens vergeet heb je het idee dat je onvoorbereid de dag begint. Maar stel jezelf eens deze vraag: welke tool is echt onmisbaar voor het voeden van je eigen creativiteit?

Als ik terug kijk dan ben ik geneigd veel meer te kunnen vertrouwen op eigen handgeschreven aantekeningen dan alles wat mijn smartphone kan onthouden. Wat mij betreft valt er dus iets te zeggen voor het eenvoudige en rommelige notitieboekje. Ik geef het weer eens een kans. Dan schrijf en teken ik van alles op wat ik tijdens de dag doe. Misschien zijn het overleggen, boodschappen, ontmoetingen, bonnetjes, dingen die ik nog wil doen en niet wil vergeten.

En dan is wekelijks onderhoud een manier om de inspiratie verder in goede banen te leiden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.