Combineerspel

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse werk.

Ons brein wordt wel eens in tweeën verdeeld. Er bestaat zoiets als een talige en controlerende helft en een meer beeldende en associatieve helft. Links en rechts. Bewust en onderbewust. Rationeel en intuïtief.

Maar wat mij vooral ook fascineert is hoe dit zich reflecteert in mijn eigen ervaring. Onlangs haalde ik een aantal tijdschriften bij de kringloop, bladerde ze door en knipte er fragmenten uit die me aanspraken. Ik maakte een toekomstbeeld. En dan merk ik hoe het helpt om met beelden te werken als middel om nieuwe verbanden te kunnen leggen. Wat ik daarbij ook ervaar is een enorme rust en helderheid.

Einstein noemde creativiteit eens combinatory play, het proces van combineren van oud materiaal in nieuwe combinaties. Het is alsof in dat proces de rechter hersenhelft op zijn gelukkigst is. Werken met beeld + oud materiaal combineren = een genot voor de rechter hersenhelft.

Einstein noemde creativiteit eens “combinatory play”.

Het kan een fijn creatief ritueel opleveren. Wil je je rechter hersenhelft nog iets meer uitdagen? Probeer dan eens het volgende:

  • Bepaal je intentie. Waarom doe je wat je doet? Een intentie zorgt ervoor dat je je focus afhoudt van het visuele resultaat en je meer het proces kunt omarmen. Het kan zijn dat je het doet als warming-up: als startritueel van de dag of van een project waar je aan werkt. Je kunt het ook doen om je brein in een meditatieve stand te zetten.
  • Denk duurzaam. Maak ook iets van de overblijfsels. Alles wat je bewust selecteert is ook een selectie van wat je weglaat. Herwaardeer de troep en de rommel. Als je daar aandacht aan besteedt dan stuur je je brein even naar onbekende plekken waar het mag ontdekken.

En daar doe je je rechter hersenhelft een groot plezier mee. Hoewel je linker hersenhelft zich zal afvragen wat precies nu de efficiëntie ervan is en of een kind het ook kan.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.