Het kunstenaarsafspraakje

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Wie aan creativiteit denkt, zal misschien allereerst denken aan dingen die geproduceerd of gecreëerd worden. Maar je systeem van de juiste voeding voorzien is minstens zo belangrijk – zo niet belangrijker – om überhaupt iets goeds tot stand te kunnen brengen.

Creativiteit kun je zien als een forellenvijver. Als je deze overbevist, en je maakt lange werkdagen, zul je na een tijdje zonder zitten – terwijl het nu net zo lekker liep, denk je dan. Maar als je de forellenvijver regelmatig bevoorraadt en goed onderhoudt, dan voorkom je uitputting – zowel van de vijver als van jezelf.

Het is een metafoor voor je creatieve ecosysteem, ook die heeft onderhoud nodig. Julia Cameron noemt in haar boek The Artist’s Way de belangrijkste creatieve basisinstrumenten die er samen voor zorgen dat je het ecosysteem goed onderhoudt: de ochtendpagina’s én het kunstenaarsafspraakje. Het kunstenaarsafspraakje kun je zien als een manier om uitputting van die forellenvijver te voorkomen.

Maar wat houdt het kunstenaarsafspraakje in? Het is een afspraak met jezelf om regelmatig tijd en ruimte te plannen voor hernieuwde inspiratie. Je doet dit door, bijvoorbeeld één keer per week, een paar uur te reserveren voor iets waar je hernieuwde energie van krijgt. Misschien is het iets dat je vroeger als kind van nature ook al deed (ik ging vroeger regelmatig de natuur in).

Het kan dus van alles zijn en niemand verplicht je tot iets. Een paar voorbeelden van het kunstenaarsafspraakje:

  • Een lange wandeling in een mooie omgeving.
  • Alleen naar zee gaan om van een zonsopgang of zonsondergang te genieten.
  • Een uitstapje naar een voor jouw onbekende kerk, waar een concert wordt gegeven van jouw favoriete muziek.
  • Een onbekend deel van jouw stad of buurt ontdekken.

Je logische brein zal misschien tegenwerpen dat dit volkomen lariekoek is – het is niet alleen tijdverdrijf, het heeft bovendien geen enkele noodzaak. Merk het alleen op. Je creatieve brein is ontvankelijk voor ritme – en raakt gestrest door waarschuwende vingers – en zal je dus dankbaar zijn als je een routine bedenkt (bijvoorbeeld een vaste dag per week voor 2 uur). En schakel de hulp in van je logische brein om het even op te schrijven.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.