Reflecteren is leren

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Door iedere dag even stil te staan en te reflecteren op je taken van die dag, krijg je meer helderheid en zie je beter waar er ruimte is voor verbetering. Geïnspireerd op een tip van ondernemer en schrijver Jocelyn Glei, reserveerde ik afgelopen week iedere dag 15 minuten om te reflecteren op mijn werk.

Mijn modus die steeds vooruit wil en steeds nieuwe inzichten, taken en ideeën ziet en mij vervolgens het gevoel geeft drukker te zijn dan ooit, maakte met dit moment van reflectie even pas op de plaats. Door iedere dag even stil te staan zie ik helderder voor me wat goed ging en waar er ruimte is voor verbetering.

Ik stelde mezelf iedere dag deze 2 vragen en noteerde het antwoord:

  • Wat hielp mij vandaag verder te komen in mijn belangrijkste projecten?
  • Wat waren de voornaamste afleidingen en onderbrekingen?

Aan het einde van de week stelde ik mijzelf deze 2 vragen en noteerde het antwoord:

  • Welke effectieve gewoonten en gebruiken neem ik mee?
  • Wat waren de belangrijkste afleiders en op welke manier kan ik dit in de toekomst voorkomen?

En dit is wat ik er uit mee nam:

Regelmatige pauzes

Regelmatige pauzes inlassen (soms hele korte) helpt mijn focus te herstellen. Ik las eerder deze tip van breinexpert en auteur Mark Tigchelaar over hoe je pauzes neemt, afhankelijk van de focus die je nodig hebt voor een bepaalde taak. Als vuistregel geeft hij dit advies (activiteit/pauze): 25/5, 50/10, 75/15

Plan vooruit

Bij de start van de week neem ik de tijd om vooruit te kijken en te visualiseren hoe mijn week eruit ziet in lijn met mijn belangrijkste doelen. Ik doe hetzelfde de avond voor iedere werkdag. Het is alsof mijn brein dan al voorgeprogrammeerd is om aan de taak te beginnen. Het is voor mij een manier om meer focus te krijgen en minder uit te stellen.

Wil je meer richting, betekenis en voldoening in leven en werk? Meld je hier (gratis) aan voor de online sessie ‘Vind je qadans’.