Ken je brein

Als je jouw effectiviteit en creativiteit wilt verhogen helpt het om iets te weten over je eigen brein. Veel van wat we doen wordt vanuit je onderbewuste bepaald. De wetenschap vertelt ons dat ons brein constant op zoek is naar de weg van de minste weerstand. Zo ontstaan gewoontes waar we ons soms nauwelijks bewust van zijn omdat ze zo natuurlijk aanvoelen. Onderzoekers aan de Duke University ontdekten dat ons gedrag voor 40% bepaald wordt door gewoonten. 

Gewoontes zijn dus belangrijke voorspellers van hoe effectief je bent. In The Power of Habit beschrijft Charles Duhigg de 3 ingrediënten van een gewoonte.

Een gewoonte bestaat uit:

  • een trigger
  • een (reeks) handeling(en)
  • een beloning

Je zult het wel herkennen. Een notificatie (trigger) leidt er toe dat je een reeks handelingen doet (je pakt je telefoon, opent een app, bekijkt berichten) en vervolgens ontvang je een beloning (je leest bijvoorbeeld dat iemand jouw bericht heeft ‘geliked’). 

Maar hoe onderbreek je zulke gewoonten?

Voor je brein is een trigger een sterke impuls die direct je onderbewuste bereikt en waar je veel bewuste wilskracht voor nodig hebt om de verleiding te weerstaan. Je stelt je brein dus bloot aan verleidingen die het moeilijk kan weerstaan. Maar als je de trigger weg haalt, laat je je wilskracht er buiten.

Probeer dit eens:

  • Check de notificatie- en fabrieksinstellingen van je telefoon, mail of apps en stel ze in zoals jij het wenst
  • Zorg voor een primer voordat je jouw dag begint. Visualiseer bijvoorbeeld je dag of stel je belangrijkste taak van de dag vast en schrijf het op

Als je de verleiding weghaalt hoef je het ook niet te weerstaan. Neem de leiding over jouw kostbare aandacht en tijd.

Wil je meer richting, betekenis en voldoening in leven en werk? Meld je hier (gratis) aan voor de online sessie ‘Vind je qadans’.