Stemmingswisselingen

Iedereen kent wisselingen in energie- en aandachtsniveau’s. Wat je in de ochtend gemakkelijk gedaan krijgt, kan je in de middag meer tijd en energie kosten. En andersom kan het ook zijn dat afspraken je in de middag beter afgaan dan in de ochtend, omdat je dan misschien meer naar buiten gericht bent.

Volgens Daniel Pink, auteur van When – The Scientific Secrets of Perfect Timing, kent deze energie- en stemmingscurve opvallende gelijkenissen over de hele wereld. Zo zou jouw stemming gedurende de dag niet heel veel afwijken van deze curve:

Bron: When – The scientific secrets of perfect timing (Daniel Pink)

Na een piek zakt je stemming gedurende de middag, waarna er later richting de avond weer een opleving plaats vindt. Deze curve is volgens onderzoek nagenoeg gelijk met energie, gevoel van balans, geluk en genegenheid. Alleen begint voor de één de curve eerder dan voor de ander. Sommige mensen zijn namelijk ochtendmensen, terwijl anderen avondmensen zijn – en het overgrote deel zit er tussenin. Voor de avondmensen is de curve omgekeerd. Een beknopte samenvatting in deze verhelderende infographic.

Ik volgde deze wisselingen afgelopen week met deze eenvoudige When Tracker. Het kost even wat extra aandacht, maar het maakt me bewuster van mijn eigen wisselingen van energie, stemming en inspiratie gedurende de dag.

Ik ontdekte hoe mijn gemiddelde energieniveau door de week piekt op de zaterdag. En dat mijn cognitieve piek zich rond 10.00 bevindt en mijn middagdip vanaf 13.00 inzet, met een dieptepunt rond 14.00.

Zowel de piek als het dal kunnen belangrijke ankerpunten zijn waaromheen jij je dag indeelt. Als je cognitief uitdagende taken doet zoals schrijven of plannen, kun je dat het best organiseren rond je piek. En tijdens je daluren is het even oppassen. Want met weinig cognitieve energie ben je gevoeliger voor afleiding. Dat is dan dus misschien een goede tijd voor een wandeling of een telefoontje met een collega of vriend(in).