Verwonderlijstje

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Hoe kun je meer betovering, nieuwsgierigheid en creativiteit in je leven vinden? Die vraag stond centraal in een online workshop (The School of Life) met schrijver Elizabeth Gilbert, waar ik twee weken geleden aan deelnam. Ik las zo’n 4 jaar geleden haar boek Big Magic, waar ze reflecteert op haar eigen creatieve proces. Het is één van de meest integere en persoonlijke boeken die ik ken over dit onderwerp.

Volgens Elizabeth Gilbert wordt onze maatschappij geplaagd door wat zij noemt ‘purpose anxiety’. Het is volgens haar één van de vele gezichten van angst, die ongeveer zo klinkt: “Je hebt een belangrijke rol in deze wereld te vervullen. Het is jouw taak dit te ontdekken. Het is jouw taak hier iets mee te doen. Het is jouw taak het door te geven aan anderen.” Kortom: leef je passie … en je zult gelukkig zijn!

Misschien voelde je even een brok in je keel, wat zweet onder de oksels of kreeg je zin in een kop koffie. Creatief zijn lukt meestal het beste wanneer je rust ervaart en relaxt bent of wanneer je iets als een spel blijft zien – niet te ambitieus, niet te serieus.

Elizabeth Gilbert stelt daarom voor dat we in plaats van onze ‘purpose’ te ontdekken, we aandacht leren te hebben voor de kleine dingen die ons doen verwonderen.

Houd het voor jezelf eens bij waar je blij van wordt. Ik deed het afgelopen week en dat ziet er ongeveer zo uit:

  • In de zon op een bankje
  • De kleur van verse kurkuma-gemberthee
  • Tijdens lunch een wandeling langs het water met m’n geliefde
  • De schaduw van een bewegende kandelaar op de muur
  • Schrijven in de ochtend
  • Vogelgeluiden in de vroege ochtend

Je kunt ze verzamelen en er een lijst of kaartjes van maken. Dan kun je ze vaker in je dag of leven brengen.

Elizabeth Gilbert vraagt zich af of dit niet onze ‘purpose’ zou mogen zijn. Jezelf de toestemming geven om vaker stil te staan bij waar je van houdt.

Kan het zo simpel zijn?