Archetypisch

Soms als je even geen raad weet en je loopt ergens in vast of je wilt een keuze maken, kan het soms helpen een beetje advies te krijgen. Je vraagt misschien hulp aan een vriend of vriendin, een familielid of collega. Maar wat als die ander even geen tijd heeft of als je het eigenlijk zelf wilt?

Misschien heb je wel eens in gedachten advies hebt gevraagd: ‘Wat zou mijn beste vriend(in) mij antwoorden?’ of ‘Hoe zou die fijne collega die ik zo waardeer het aanpakken?’ Soms hoef je helemaal niet om advies te vragen: je denkt aan iemand en je vraagt in gedachten om advies. Herkenbaar?

Maar ook voor psychologische aspecten zoals uitstelgedrag of angst, kan het handig zijn om je gedachten als een innerlijke dialoog te zien, zoals schrijvers Tim Urban (uitstelgedrag) of Elizabeth Gilbert (angst) het doen. Het klinkt misschien zweverig, maar volgens mij is het een slimme psychologische truc om je innerlijke monoloog (die constante stroom aan gedachten, twijfels of ideeen) in een dialoog om te vormen. Het is een manier perspectief aan te brengen, net als in een goed gesprek waar meerdere personen elkaars inzichten uitwisselen. En ben jij daarin de gespreksleider, de toeschouwer of deelnemer?

Ik moest aan deze innerlijke dialogen denken toen ik onlangs een podcast beluisterde waarin schrijver Jason Fox vertelt hoe hij een woord, thema of beeld kiest waar hij zich gedurende een lange(re) periode door laat inspireren, zodat het onderdeel kan worden van zijn karakter. Hij gebruikt daarvoor o.a. de archetypes van Carl Gustav Jung.

Het idee is dat je op een speelse manier vorm geeft aan wie je wilt zijn. Deze persona’s kunnen ook deel zijn van jouw innerlijke dialoog.

De archetypen van Jung in een waaier.

Ik legde mezelf laatst eens langs deze lat van archetypen. Welk archetype is bij mij overheersend? Welke zou ik meer de ruimte willen geven? Ik herken mezelf in de ‘Ruler’, die graag plant, vooruitkijkt, structuur aanbrengt en liefst de situatie wat onder controle houdt. En ik zou best iets meer ruimte willen geven aan de ‘Jester’ (of ‘Trickster’), die goed kan omgaan met chaos, vooral in het moment leeft, wars is van plannen en vooral meer wil genieten.

Je voelt hem misschien al aankomen. Aan wie zou je vaker advies willen vragen? Welk persona zou jij kiezen om meer ruimte te geven aan een deel van jou? Ik vraag nu deze ‘Jester’ regelmatiger om advies. Wat zou Mr. Jester doen? En soms ook prettig om niet altijd afhankelijk te hoeven zijn van het advies van je vriend, vriendin, collega of familielid.