Vaardigheid

Hoe zou het zijn als je iedere dag kunt werken aan de dingen die je op de lange termijn vooruit helpen? Hoe zou het zijn als je iedere dag met een voldaan gevoel terugkijkt op de dag, omdat de dingen bijdragen aan de richting die je hebt uitgezet? Voor de meesten van ons, inclusief mezelf, is dat eerder een uitdaging dan een vanzelfsprekendheid.

Doorgaans willen we liefst zo snel mogelijk van A naar B. We zijn snel geneigd om te denken in doelen en resultaten die we willen behalen. Vaak verliezen we dan oog voor het proces.

Onze online omgeving zit ook vol met variaties op het denken in doelen en resultaten. Online worden overal handige ‘hacks’, ‘short cuts’ of ‘quick fixes’ aangeprezen die je het gevoel geven snel vooruitgang te maken: ‘de sleutel tot gezonde relaties’, ‘3 taken die je productiviteit maken of breken’ of ‘hoe 1 inzicht mijn leven veranderde.’

Maar het probleem is dat er vaak een onrealistische hoop zit achter dit doelmatige denken. Je ervaart toch niet een verbeterde relatie met die ene tip. Of je ontdekt je leven verandert rond tal van inzichten, in plaats van dat ene alomvattende inzicht. Shit. Daar sta je dan. Een desillusie rijker.

Het is beter om resultaat en proces in balans te zien. Je minder te focussen op het resultaat (hoewel dat zeker richting kan geven) en meer aandacht voor het proces te hebben: iedere dag, elke keer als je je werk oppakt.

Ik leerde dat het helpt om in vaardigheden te denken. Een vaardigheid aanleren (een kunst, een ambacht) kost meer tijd en aandacht dan het in eerste instantie oplevert, maar het bespaart je een desillusie. Eenmaal aangeleerd, verleer je een vaardigheid niet. Het is een duurzame investering.

Het is een andere mindset. Als je alles leert zien als vaardigheid, dan is dat iets dat je iedere dag kunt oefenen: het onderhouden van je relatie, stilzitten en mediteren in de ochtend, tanden flossen, het zetten van de juiste kop koffie, het ontwikkelen van aandacht en focus (ja ook dat is een vaardigheid die je kunt leren) of het behandelen van je e-mails.

Sommige vaardigheden zullen echt een grote impact hebben op je leven. Het ontwikkelen van aandacht en focus bijvoorbeeld is voor mij één van de meest waardevolle vaardigheden. Het geeft me niet alleen meer ruimte in een overvolle wereld, het geeft me ook meer grip en perspectief op mijn eigen leven en mijn dag en het geeft me rust en overzicht.

Als je een lijstje van 10 vaardigheden maakt, welke zou jij omcirkelen die het echt waard is om in te investeren?