Morning Pages 2.0

Elke week beschrijf ik een nieuw ritueel voor meer creativiteit en betekenis in je dagelijkse leven en werk.

Eerder schreef ik over een ochtendritueel dat bekend staat als Morning Pages. Ik ken aardig wat mensen die hiermee bekend zijn of die het ook daadwerkelijk doen. Mocht je er nog niet bekend mee zijn, lees dan mijn eerder post over Morning Pages. Voor degene die er al bekend mee zijn, wil ik hier een aanvulling delen. Ik noem het Morning Pages 2.0.

Bij Morning Pages schrijf je zonder je pen van papier te halen in de ochtend zo’n 2 a 3 pagina’s over alles wat er op dat moment in je opkomt. Je doet dat niet eenmalig. Je doet het met enige regelmaat. Want alleen dan ga je de vruchten ervan plukken. Meer inspiratie. Meer rust. En vooral meer verbinding met jouw intuitie.

Wat Morning Pages doen is even stil staan bij jezelf. Op een fris moment in je dag vang je als het ware jouw gedachten en ideeen. Je luistert ernaar. En dan gebeurt het dat je er later in de dag nog eens aan terug denkt of dat je dag een bepaalde wending krijgt. Je staat dus niet alleen even stil bij jezelf, jouw intuitie krijgt ook een plek in de dag.

Morning Pages schrijven is leren luisteren naar je intuitie met pen en papier.

Bij Morning Pages 2.0 breng je dit nog één stap verder. Waar het schrijven in de ochtend een volledig vrij proces kan zijn, kan het ook te vrij voelen. In die grenzeloosheid, betrap je jezelf erop dat je eigenlijk een verkapt todo-lijstje aan het schrijven bent.

En daar is niets mis mee.

Maar het kan soms ook juist prettig zijn om een richting of gebied te hebben. Julia Cameron doet daarvoor een suggestie in haar boek ‘The Artist’s Way’ (waar ook de Morning Pages beschreven staan). Ik deel deze graag met je. En ik ga het zelf de komende maand uitproberen.

Het gaat als volgt. Voordat je gaat slapen geef je je brein een opdracht mee. Wat op dat moment ook maar jouw aandacht heeft. Misschien schrijf je een aantal gebieden op waar je de leiding in wilt ontvangen of waar je hulp bij nodig hebt. 

Schrijf het op. En ga slapen.

De volgende ochtend luister je naar de antwoorden. Precies. Door middel van je Morning Pages. Ik denk dat je versteld zult staan van de manieren en de mogelijkheden die je nu opschrijft, die je zelf niet had voorzien. Julia Cameron legt het uit als een twee-stappenproces: vraag ‘s avonds om antwoorden en luister er ‘s ochtends naar.

En zoals Julia Cameron adviseert: sta open voor alle vormen van hulp.

Ik ga deze hulp zeker in ontvangst nemen!