Mijn kat geeft mij muziekles

“We doen alsof we vanmiddag voor een paar vrienden gaan spelen en onze bladmuziek zijn vergeten …”, zeg ik wel eens tegen leerlingen die ik wil prikkelen om los te komen van bladmuziek. Want als we minder gaan lezen, gaan we meer luisteren én doen we een beroep op ons geheugen.

We gaan dan aan de slag en één van de spelregels die ik erbij geef is dat er een hulplijn is die 24/7 paraat staat (zonder wachtrij) en altijd ingeschakeld kan worden voor vragen.

Mijn kat speelt dit spel soms ook met mij.

Vorige week nog bij het oefenen van dit pareltje (Mazurka) van Chopin. De eerste pagina? Die ken je toch wel uit je hoofd?

Een simpele truc die ook goed werkt om jezelf uit te dagen meer uit het hoofd te spelen is om de bladmuziek links of rechts van je te leggen (dus niet pal voor je op de lessenaar!). Begin met spelen en wanneer je het even niet weet, kijk je gewoon even opzij naar de partituur. Dan ga je weer verder.

Je krijgt ook een beter gevoel voor de passages die nog werk nodig hebben. Of voor de passages die je al kent, zoals die eerste pagina😉