Luister, speel mee en pluis uit

Zelf dingen uitpluizen en ontdekken. Hoe leuk is dat? Het is één van mijn meest favoriete en inspirerende bezigheden als het gaat om muziek oefenen. Vroeger (toen ik mijn eigen audiospeakers en lp-speler bij elkaar had gescharreld) luisterde ik naar passages van klassieke muziek door de naald steeds terug op de plek te zetten. Sinds ik jazz ben gaan spelen en iets beter ben gaan begrijpen waar ik naar moet luisteren bijv. in improvisaties van mijn favoriete pianisten Chick Corea, Michel Petrucciani (o zo fijn timing met ook Braziliaanse invloeden), Keith Jarrett, Wynton Kelly (te vroeg overleden pianist van Miles Davis) gebruik ik hiervoor een handige app. Dat heeft me al zoveel gebracht en vooral het plezier in luisteren, uitpluizen en ontdekken.

De originele opname centraal stellen geeft zoveel meer muzikale input dan zeg spelen van een akkoordenschema, bladmuziek of Youtube-tutorials. Natuurlijk is dat ook handig, maar vooral ter ondersteuning van het originele nummer. Uiteindelijk is het ook een snellere manier, alleen vraagt het om een flinke dosis geduld en bij voorkeur ook kennis van muziektheorie.

Muziek maken begint ten slotte met luisteren, je gehoor trainen, nadoen, meespelen, zelf ontdekken en uitpluizen. Daarom mag deze app niet ontbreken als je jezelf muzikaal wilt ontwikkelen en je bereid bent de diepte in te gaan.

De twee apps waar ik erg goede ervaring mee heb en die ik vanuit mijn eigen ervaring van harte aanbeveel zijn:

Transcribe+

De beste app die ik ken en zelf gebruik. Het laat me alles eenvoudig doen wat ik wil en de interface is eenvoudig. De gratis versie kun je gebruiken om de app te ervaren, alleen zit er een restrictie op de afspeelduur van het nummer. Upgrade is dan eigenlijk noodzakelijk. Op dit moment alleen iOS.

Dynamic App Design | Apple Store

Music Speed Changer

Een zeer goede app. Deze heeft een gratis versie, zonder tijdslimiet op het nummer (dat het een ideale app maakt om uit te proberen, zonder meteen te hoeven upgraden). De drie basisfuncties (zie hieronder) werken goed en de interface is eenvoudig. Het enige nadeel vind ik dat het fine tunen van de loop niet echt intuïtief is. Op meerdere platformen beschikbaar (waaronder iOS).

Music Speed Changer

De 3 basisfuncties die beide apps uitstekend (intuïtief en gemakkelijk) doen:

  • het tempo wijzigen (zonder dat de toonhoogte verandert)
  • de toonhoogte aanpassen (zonder dat het tempo verandert)
  • een passage uit een nummer loopen

PS: omdat intuïtief gebruik en gemak bij mij voorop staan zodat de muziek centraal staat vallen voor mij apps als Amazing Slow Downer en Anytune Pro af.

Heb jij een app die jouw helpt het beste uit jezelf en je muziek te halen?