Pauzeren is (te) leren

In de vorige oefentip kon je lezen dat het beter is om meerdere keren per dag terug te komen op een oefening, dan lang achter elkaar dezelfde oefening te herhalen. Dit heet ‘Spaced repetition’. Het belangrijkste inzicht daarbij was dat elke keer wanneer we ergens op terugkomen we de herinnering ophalen uit het langetermijngeheugen en dat proces draagt bij aan effectief leren. In deze oefentip wil ik met je stilstaan bij wat er gebeurt tussen de oefensessies in: de pauzes.

Je brein oefent door tijdens een pauze …
Net zoals we weten dat we soms de beste ideeën krijgen tijdens een wandeling, onder de douche of op ongeplande momenten, zo zijn er ook allerlei onbewuste processen gaande elk moment wanneer we indrukken opdoen of iets nieuws leren. Wanneer je net hebt geoefend en je neemt even pauze, dan ben jij misschien gestopt met oefenen maar je brein niet. Het blijkt uit onderzoek dat je brein 20x zo snel de sequens die je net hebt geoefend herhaalt. Het brein oefent tijdens de pauze dus nog even door en doet dat supersnel. Violist en cognitief neurowetenschapper Dr. Molly Gebrian legt dit uit in deze video. De prestaties na de pauze zijn ook hoger dan voor de pauze. Er gebeurt dus niet niks tijdens een pauze. Sterker: een pauze voegt meer toe aan het leren, dan het oefenen zelf. De echte vooruitgang zit in de pauze!

Maar wat gebeurt er dan in het brein?
Het brein herhaalt niet alleen de oefening, maar doet ook een fysieke reconstructie. Tijdens zo’n periode van fysiek onderhoud heeft het brein rust nodig om de nieuwe verbindingen solide te maken. Molly Gebrian vergelijkt het met wegwerkzaamheden. Als er onderhoud wordt gepleegd aan de weg, dan willen de wegwerkers ongestoord hun werk doen en worden wij met borden tijdelijk even omgeleid langs een andere route. Dat is misschien even oponthoud en vervelend, maar het herstel van de weg leidt uiteindelijk tot een verbetering. Wanneer de weg is hersteld zorgt het voor een vlotte(re) doorstroming en voor meer gemak.

Tijdens een pauze vindt er een fysieke reconstructie plaats in je brein, vergelijk het met wegwerkzaamheden.

Aan de slag …
Misschien klinkt het te mooi om waar te zijn, maar door vaker pauzes te nemen, leer je sneller en verbeter je je prestaties. Best een slimme oefenstrategie dus. Ga je het ook proberen? Realiseer je allereerst dat je het al doet; tussen oefensessies zit al een pauze (soms uren, soms dagen). Hieronder een paar tips om het verder uit te breiden?

  1. Hele korte onderbrekingen (micropauze van enkele secondes bijvoorbeeld na 3x een sequens te hebben herhaald). De tijd van een slok thee of even uit het raam staren.
  2. Een korte pauze (bijv. 5 minuten) na 10 minuten met superfocus te hebben geoefend.
  3. Onderbreking tussen oefensessies in (bijv. enkele uren). Je herhaalt dus wat je eerder hebt geoefend (zie vorige oefentip).

Probeer het uit en kijk of het je iets brengt. Wordt je oefening effectiever en leuker? Dan ben je waarschijnlijk op het goede pad.